Saç Dökülmesi başlıca nedenlerinden olan stresi hayatınızda ne kadar yönetebiliyorsunuz? Detaylar yeni blog yazımızda..

Birçok kişi saçlarım çok güzeldi bir anda geçirdiğim sıkıntılı sürecin sonunda ne olduğunu anlayamadım ve saçlarımı kaybettim şeklinde açıklamalarla saçlarının dökülmesinin başlıca sebepleri arasında stresi gösterebilmektedir.

Özellikle son dönemlerde ani kilo kayıpları yaşatan kontrolsüz ve ağır diyetler, obezite cerrahisi sonucu yüksek oranda kilo kayıpları, ateşli enfeksiyonlar ki içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde covit hastalığını atlatma sonrası ani saç kayıpları olduğunu belirten etkili bir çoğunluk gözlemlenmekte.

Stresin modern çağımızın önemli rahatsızlıklarından olduğu artık herkesin kabul ettiği bir durum. Dozunda stres bize odaklanma, daha enerji dolu olma, düzenli istikrarlı bir şekilde çalışmamızı ve hayat motivemizi sağlıyor olsa da içten içe sağlığımız üretkenliğimizdeki haz alma duyusunun azalması vb. gibi kişiden kişiye değişkenlik gösteren boyutlarda vücudumuzun sinyaller vermesine neden olabilmekte.

Özellikle fiziksel görünümümüz dış dünyaya sunduğumuz hakkımızda ilk izlenimin edinildiği bir durum maalesef ki. Stres kaynaklı veya genetik ya da rahatsızlık sonucu tedavi süreci geçirmiş olan kişilerde olan aşırı saç kaybı geri dönüşü olmayan bir süreç yaşattığı takdirde sosyal hayatı birebir etkilemekte.

Stres kişilerde hafıza kaybı, karar alma zorluğu, negatif düşüncelere girme, konsantrenin bozulması ve sürekli kaygı yaratabilir. Devamlı yorgunluk duygusal mutsuzluk rahatlayamama ve yalnız hissetme gibi depresif bir hayatı beraberinde getirebilir. Uyku düzensizliği sosyal hayattan uzaklaşma ve sorumlulukları yerine getirme isteksizliği bunun gibi sayabileceğimiz birçok nedene sebep olabilir.

Fiziksel olarak stres sürekli ağrılı bir vücut ve genel bir isteksizlik hali yaratabilir, en önemlisi zayıflayan bir bağışıklık sistemi ile karşılaştığımız en önemli sonuçlar saçlarda dökülmeler tırnaklarda ciltte görülen hasarlardır. Strese bağlı olarak saç sorununun oluşması saç köklerine rengi veren pigmentlere olan etkisi ile yeni çıkan saçların beyaz renkte çıkmaya başlamasının yanı sıra stresin daha uzun sürdüğü hallerde saçlarda bariz incelmeler ve dökülmeler başlar. Kişi tepe kısmında ve ön çizgi kaybı şakak dökülmeleri şeklinde bunu gözlemleyebilir.

Saç dökülmesinin ana sebebinin genetik yatkınlık olmasının yanı sıra yüksek oranda stres kaynaklı olabileceği düşüncesi bu şekilde verilerle önümüze sıklıkla çıkan bir durum.

Genel anlamda stresle baş edebilme gücümüz sevdiklerimizle yapabildiğimiz paylaşımlar kendimize olan içsel güvenimiz ve yaşama tutunabilme becerimiz sağlam ve güçlü bir bağışıklığımızın olmasına muhakkak etki edecektir.

Saçlarımızda strese bağlı bir azalma genel olarak vücudumuzun bu zorlanma durumunu fark etmek mutlaka konunun uzmanına başvurmak gereklidir. Saçlarda görülen egzama türü seboreik dermatit, Behçet hastalığı, ani ve bölgesel saçkıran oluşumu sonucu saçları kaybetmeye başlamak gözle görülür bir panik havası oluşturarak daha hızlı kayıplara neden olabilecektir.

Saç kaybımız strese bağlı olarak oluşmuş ise genel olarak tekrar geri gelebilir bunun için uzmanların vücudu daha rahat stresten uzaklaştırabilecek içeriden ve cilt üzerinden artı destek tedavileriyle yardım almak çok önemlidir. Öncelikle, sizi strese sokan durumlardan uzaklaşmaya çalışın. Evden çıkamadığınız zamanlarda bile, balkonda da olsa güneşlenmeye zaman ayırın Güneş bağışıklık sistemini güçlendirecek ve stresi azaltabilecek vitaminler içererek ve stres sebebiyle oluşan saç kayıplarına iyi gelebilir.

Saçlardaki dökülme süreci 3-4 aydan daha fazla sürmüşse ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Kadınlarda orta kısımlarda açıklık başlamış ise bu erkek tipi dökülme şeklinde yorumlanabilir. Saçlarda küçük yuvarlaklar yerel ve minik boşluklar oluşmaya başlamışsa bu strese bağlı birtakım hastalıklar veya cilt üstü bir hastalık geçiriyor olabileceğinizin belirtisidir. Saçlarda elimizi her attığımızda 5-6 saç telinin gelmesi anormal bir durumdur yardım alınmalıdır.

Saç köklerinin öldüğünü anlayabileceğimiz gözlemleyebileceğimiz başlıca durum elimize gereğinden fazla sayıda gelen saç tellerinin uçlarının beyaz olması kökten kaynaklı olduğunu ve artık fonksiyonunu kaybettiğini gösterir. 2-3 ay içinde yenileri büyümüyorsa bunu net olarak anlamış oluruz.

Saçın büyüme dinlenme ve dökülme dönemleri vardır bu 3-6 yıl aralığındaki bir süreci kapsar bir saç teli ortalama 5 yılda bir kendini yenilemektedir. Saç canlı bir dokudur ve çeşitli nedenlerle canlılığını yitirirse  bulunduğu o bölgedeki saç dokusu canlılığı kaybolacaktır. Burada kesin kalıcı tek çözüm bilindiği üzere saç nakli olmaktadır. 

Hepimiz için stresi yönetebildiğimiz sağlıklı günler dilerim.

 

Leave A Comment

Hemen Arayın