Sakal ekimi işlemi saç ekimi işlemlerinde yüksek sayıda uygulamaların yapılabilmesi ve sonuçlarının tatmin edici seviyelere ulaşması ile sakalların da seyreklik olan ve görselini yoğunlaştırmak isteyen bireylerin kendilerini mutlu hissedebilecekleri bir uygulama olarak özellikle son yıllarda alınan sonuçlarla dikkatleri çekmektedir.
Son birkaç yılda estetik olarak erkeklerinde birçok alanda ilgilendikleri bu sektörde saç sakal bıyık ekimi çok sayıda talep görmeye başlayan sağlıklı ve kalıcı bir uygulamadır.Bu işlem erkeklerin sakal ve bıyık bölgesini kapsayan alandaki seyrek kılların olduğu ya da hiç kılın olmadığı yerlere ensede saçlı bölgeden alınan kalıcı dökülmeme özelliği bulunan kıl köklerinin nakli ile gerçekleştirilir. Saçlar ensede nasıl uzuyorsa ekilen bölgede de aynı özelliği göstererek uzamaya devam edecektir belirli sürelerde ihtiyaca göre kısaltma yapmak mümkündür ekilen her kök kalıcıdır.
SAKAL EKİMİ (BIYIK VE KAŞ) NASIL PLANLANIR
Genetik olarak doğuştan ya da travma, yanık, enfeksiyon gibi durumlardan sonra gelişen saçsız alanlara enseden alınan kalıcı köklerle 4000 greft üzeri sakal ekimi yapılabilir burada ense donörünün kişinin saçlarının dökülebilme ve ekim ihtiyacının olabilme ihtimalini göz önünde bulundurarak alınması çok önemli bir ayrıntıdır.
Sakala ekilecek olan enseden alınan saç köklerinin saçların ileride dökülebilmesi ve ekim ihtiyacının olup olmayacağı noktasında donörün eksiltilmesi dikkatli karar verilmesi kişiye her ayrıntının anlatılmasının gerektiği bir durumdur.
Sakal ekimi işlemi yapılacak olan kişinin beklentisi ve ortaya çıkabilecek ekim yoğunluğunun tam olarak anlatılması geniş bir değerlendirme yapılarak onaylaması halinde sakal ekiminin yapılması gerekir.
Sakal yoğunluğu kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Saçları çok yoğun olan bir kişinin sakalları seyrek ve bölgesel olabilir. Ya da saçları ince cansız ve dökülmesi çok üst seviyede olan bir kişinin sakalları çok yoğun ve kalın olabilir. Bu tamamen genetik bir durumdur. Bu nedenle herkes için farklı bir planlama ile sakal ekimi yapılır. Bu işlem lokal anestezi altında birkaç saat içinde tamamlanır. Hastalar acı hissetmeden doğal görünümlü sakallara kavuşabilir. Sakal ekimi için yapılan planlamada çizimlerle hastanın durumu değerlendirmeye alınarak, ense bölgesinden toplanan kıl kökleri tekli ikili üçlü greftler ayrıştırılarak iyi ve estetik bir planlama ile eksik olan bölgelere nakledilir.
Sakal ekimi için başvuran hastaların pek çoğu köselik sorunundan ya da sakalların seyrekliği ile dağınık görünümden yakınır. Ekim işlemini yapmak için hastaların hormonlarının belli bir düzeye erişmiş olmasına dikkat edilir. Bu yüzden 23-24 yaşlardan itibaren sakal ekiminin yapılabilir.Bunun dışında 1-2 günlük kirli sakal denilen görünümü seven kişiler, favorilerini uzatmak isteyen kişilerde eksik ve düzensiz görülen simetri kaybı olan sakallarını tamamlamak için sakal ekimi yaptırmak isteyebilir. Yani sakal ekimi sakalı hiç olmayanlar içinde, sakalı seyrek olanlar içinde uygulanabilir bir işlemdir.
SAKAL ERKEĞİN ÖNEMLİ BİR AKSESUARI
Sakal ve bıyık erkeklerin yüzdeki estetik görünümün ayrılmaz bir parçasıdır. Sakalı ve bıyığı istediği gibi çıkan bir erkek günlük yaşamında kendini tamamlanmış hissederek daha özgüvenli olabilmektedir.
Sakal ve bıyık eksikliğinde yüksek sayıda çoğunluk bireyde günlük hayatlarında her zaman bu memnuniyet ve tamamlanmışlık hissi oluşmamaktadır. Bu sakal bıyık eksikliği hissi kişinin günlük motivasyonu azaltabilmektedir. Bu sebeple sakal ve bıyık ekimi sağlıklı ve kalıcı olması adına iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sakallar istenen çoğunlukta olmadığı zaman ya da hiç çıkmadığı zaman erkekler için büyük bir sorun kaynağı haline gelebilir. Toplumda sakalsız erkek olmaz, erkek adamın sakalı olur gibi tabular, erkeklerin sakala olan yaklaşımına yansıtmasalar dahi büyük bir etki yapar. Bu başlıca nedenlerin etkisiyle erkekler son derece sağlıklı ve kalıcı olan sakal ekimi yöntemine başvururlar.
Sakal ekimi yaptırma ihtiyacı hissedenlerin bireylerin bu sorunlarının altında yatan çok çeşitli sebepler olabilir. Sakalların çıkması erkek hormonları ile alakalı bir durumdur. Bazen genetik etkenlerin rolüyle, bazen yaşanan hastalıklar, bazen de kaza gibi sebepler nedeniyle sakallarda seyreklik, açık alanlar, yara izi gibi görünümler oluşabilir. Ergenlik sivilceleri bile bunda etkili olabilir. Bu durum sakala önem veren erkekler için hatırı sayılır bir sorun haline gelebilir. Çünkü erkek egemen toplumumuzda sakal ve bıyık erkeği simgeleyen önemli bir durum olarak karşımıza çıkmakta.
SAKAL EKİMİ İŞLEMİ AŞAMALARI
Sakal ekimi erkeklerin ensesinde bulunan dökülmeme garantisi verilen saçlı donör alandan ihtiyaca yönelik planlanan sayıda köklerin alınmasıyla eksik olan sakal ve bıyık için ihtiyaç hissedilen alana nakledilmesi işlemidir.
İşlem lokal anestezi altında acı ağrı olmadan yapılabilmektedir. Saç ekimi işleminde olan aşamaların aynısı tekrar edilerek işlem sonlandırılır.
Sakal ekimi yapılacak kişide bölgesel kayıplar söz konusu ise, etraftaki sakal sıklığı değerlendirilerek buna uyum sağlayacak bir ekim planlaması yapılır. Sakalın tamamen olmaması halinde ise, kişinin isteğine göre sınırı ve sıklığı planlanmalıdır buradaki en önemli ayrıntı ense donör bölgeden alınacak olan dökülmeme özelliği gösteren kalıcı köklerin kişinin saçlarının dökülmesi halinde saç ekimi ihtiyacının olup olmayacağının tespit edilmesinin gerekliliğidir. Bu tespitleri yaparak geniş çapta değerlendirme yapabilme becerisi birçok vaka görmüş olmak ve çok sayıda uygulamanın sonrasında kişilerin ihtiyaçlarının saç ve sakal konusunda nasıl bir sürece girdiğinin ve eksiklik gösterebildiğinin takip edilebilmiş olmasıdır.
Bölgesel sakal açıklıklarında yara izi veya simetri oluşturma amaçlı estetiğe yönelik yapılan sakal ekimi işlemi ile sakalın tamamen olmadığı yeniden yapılandırmanın gerektiği durumlarda enseden alınacak greft sayıları özellikle ciddi anlamda fark edecektir.
Sakal ekiminde alınan kıl köklerinin ekilecek bölgedeki renk dağılımı aynı açı ve yön gibi önemli bir konudur. Beyaz sakalları olan bir kişiye siyah kıl köklerini nakletmek ya da siyah beyaz kıl kökü dağılımını düzgün yapmamak istenmeyen bir görünüme yol açabilir.
SAKAL EKİMİ KANAL AÇMA
Sakal ekiminde kıl köklerinin kısa ve uzun bir şekilde rahatlıkla kullanılabilen açıda kişinin doğal bir görünümde olabileceği açılarda bölgelere göre yön ve açı oluşturarak ekilmesi gerekir.
Burada sakal ekimi işleminin aynı saç ekimi işleminde olduğu gibi doğru açıda ve çizgi doğallığına dikkat edilerek planlanması gereklidir. Doğru açının verilmesi için kliniğimizde görüşme esnasında detay bilgiler almış olacaksınız. Ana uygulama yaklaşımımız saçlı alanda greft kalınlığına göre alım yapılarak 0,6-0,7 mm olan ince uçlu iğnelerle delerek kanal açılması hususudur. Bu şekilde sakal ekimi için gerekli olan 35-45 derecelik açılarla kıl kökleri ekilebilir ve doğal bir sakal bıyık ekimi elde edilmiş olur. Bu işlemin genel adı Fue yöntemi ile sakal bıyık ekimidir.
YARA-YANIK-SKAR İZLERİNE SAKAL EKİMİ
Sakal ekimi işlemi skar doku oluşmuş alanlara sakal kıran, yanık izi, yara izi gibi sorunlardan kaynaklı bölgesel kaybı olan kişiler için rahatlıkla yapılabilen bir işlemdir. Sakaldaki problemli alanlar için tam bir çözüm olması söz konusudur. Sakal bölgesindeki böyle bir iz kişide estetik sorunlara yol açabilir. Bu sorunları olan kişilerin alanında uzman bir doktora giderek öneriler alması ve çözüm aşamalarını dinlemesi bu bilgiler ve durum tespitine göre sakal ekimi için karar vermesi daha doğrudur.
SAKAL EKİMİ SONRASI NE ZAMAN İYİLEŞME OLUR
Sakal ekimi sonrası enseden kök alınan yerler 2 günde kuruyarak iyileşir. Sakal ekimi yapılan bölgelerde ince noktalar halinde ilk 4-5 gün kızarıklık ve kabuklu bir görünüm olur. Sakal ekimi ilk yıkama işleminden sonra her gün rutin yıkamalar devam ederek bu kabuklu görünümün iyileşmesi gözlemlenir. Bu sürecin geçici olduğunu kalıcı bir kızarıklık olmayacağını bilmemizde fayda var. Genellikle 9. Günlerde bu kabuklanma tamamen iyileşmiş olur. Kişi 3 günlük sakal görünümüne kavuşur. Bu süreçte hastanın hijyen kurallarına özellikle çok dikkat etmesi, yüzünü yıkama ve tıraş gibi konular için doktoruna danışması önerilir.
Sakal ekiminin hemen arkasından kişinin sakal bölgesine su değdirmemesi, yıkamaması dikkatlice talimatlara uyması gereklidir. Ayrıca suyun dışında parfüm, kolonya gibi kozmetik ürünlerde bu süreçte kullanılmamalı. Bu bölge 10 gün kadar kuru ve temiz tutulmalıdır. Ciltte oluşan minik kabuklanmalarda iyileşme sürecinde kendiliğinde dökülecektir. Sakal ekimi sonrası 2-3 gün süreyle uyku pozisyonuna da dikkat etmesi gerekir. Sakal bölgesine ağırlık verilmeden yatacak şekilde bir pozisyon ayarlanmalıdır.
-Operasyon sonrası kafadan geçen kıyafetler tercih edilmemelidir.
-Sakal bıyık ve kaş ekimi için merkeze uzun traşlı halinizle gelmeniz özellikle önemlidir buna göre planlama daha etkili ve tatmin edici olabilecektir.
-Düzenli olarak kullandığınız bir ilacınız varsa mutlaka hekiminize bildirmeniz gereklidir.
-Sigara içenlerde ve alkol kullananlarda iyileşme sürecini uzatacağı için ara verilmeli veya bırakılmalıdır.
-İşlem sonrası 9 günlük süreçte greftleri zorlayacak yerinden çıkmasına sebep olabilecek ağırlık kaldırmak cinsel temas vb durumlardan sakınılmalıdır.
-Hekiminizin işlem sonrası önerdiği antibiyotik ve diğer destek ürünlerini kullanmanız özellikle önemlidir.
Sakal ekimi yapıldıktan sonra saç ekiminde olduğu gibi yaklaşık 4 hafta süresince sakal kıllarında dökülmeler olur. Buna sakal ekimi sonrası şok dökülme denir. Kıl kökleri bu şok dökülmeden zarar görmez. Sadece sakal bölgesinde ekilen kıllar kırılarak dökülür. Sakalların yeniden uzama sürecine girmesi 3-6 ay içinde gerçekleşir. Bu sürede sakal ekiminin etkisi de gözle görülür bir şekilde ortaya çıkar. Kişinin yüzünde doğal görünümde sakal oluşur. Enseden alınan kökler olduğu için aynı özelliği devam ettirir ve saç gibi uzar belirli aralıklarla isteğe göre kısaltılabilir. Sakal ekimi sonrası 3. Aylarda ustura ve jilet ile traş olunabilir.
SAÇ EKİMİ VE SAKAL EKİMİ AYNI SEANSTA YAPILABİLİR Mİ
Sakal ekimi için eksiklik olan bölgelere karar vermiş olan bir bireyin aynı zamanda saç ekimi yapılmasının gerekliliği var ise ekilecek olan enseden alınabilecek olan greft sayılarının çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Donör sahada bulunan saç köklerinin yeterliliği hesaplanmalıdır. Bu şekilde lokal anestezi ile saç ve sakal ekimi aynı gün rahatlıkla yapılabilecektir. Ense donör bölgeden alınan kıl köklerine zarar verilmeden ekim uygun teknik ile gerçekleştirilmelidir. Ayrıca kıl köklerinin sakala uygun olanı sakal ekimine, saç için olanları da saç ekiminde kullanılmalıdır. Bu şekilde kıl köklerinin renk ayrımı da doğru yapılarak, saç ve sakal ekimi aynı anda yapılabilir.
SAKAL EKİM FİYATI NEYE GÖRE BELİRLENİR
Birçok uygulayıcı klinik saç ekimi fiyatını işlemlerdeki sayılara göre belirlenmekte. Fakat kullanılan teknik ve uygulayıcılarının sonuçlarının doğallığı ve tecrübeleri sonucu kendi fiyatlarını belirlemeleri söz konusudur.
Sakal ekimi fiyatı çok az sayıda ekileceği zaman çok düşük fiyat verilmesi anlamına gelmez estetik bir yere ekim yapılması dizaynı söz konusu olabilir ciddiye alınması gereken hassas bir uygulama ve memnuniyet oluşması durumu söz konusudur.